Diskusné fórum

Nick Faldo: Verím v prínos golfu pre Slovensko i celý región
Žijúca golfová legenda Nick Faldo prichádza na Slovensko. Nie osobne, ale zato so zaujímavým a v Európe i vo svete úspešným projektom golfového turnajového seriálu Faldo Series. Do jeho mapy sa v tomto roku zapíše aj Slovensko. Turnaj Faldo Series Slovakia Championship s termínom 24.-26. augusta 2010 a lokalizáciou Black Stork Veľká Lomnica svieti na oficiálnej Faldovej stránke medzi prevažne britskými turnajmi, ktoré oživuje len ruská, holandská, grécka, poľská a teraz aj slovenská „exotika“. Prečo sa rozhodol pre Slovensko, ale aj to, ako začínal on sám, prezrádza pre Golf SK magazín v exkluzívnom rozhovore sir Nick Faldo.

Pamätáte si ešte na rozhodujúci inšpiratívny moment z detstva, ktorý prebudil vaše rozhodnutie začať hrať golf?
Keď som mal štrnásť rokov, chvíľami som sa prišiel pozerať na turnaj The Masters na novom farebnom televízore, ktorí kúpili rodičia. Nikdy predtým som nehral golf, ani som ho nesledoval v televízii, ale keď som uvidel kráčať Jacka Nicklausa po fairwayi a videl ho hrať, okamžite som dostal chuť chytiť do rúk golfovú palicu. Šiel som za mamou, aby som jej to oznámil a ona mi povedala: To je pekné, ale najprv sa daj ostrihať!

Začiatok vašej kariéry bol vynikajúci, vo veku 21 rokov ste sa stali najmladším hráčom v tíme Ryder Cupu v histórii, vyhrali ste prvý turnaj na European Tour. Čo bolo, podľa vás, dôležitejšie pre váš úspech v tom čase – talent, alebo celodenný tréning na golfovom ihrisku?

Talent, ktorý som v sebe objavil, v tomto určite urobil veľa, ale ten vám len môže otvoriť dvere. Bol som predovšetkým veľmi odhodlaný dosiahnuť úspech a som presvedčený, že to bol predovšetkým tréning – a najmä veľa tréningu – čo spôsobilo ten skok a posunulo ma dopredu.

Ktorí ľudia zohrali hlavnú úlohu vo vašom športovom raste v tom čase?

Bol to celý rad hráčov, ktorý v tom čase začínali v Európe a začali sa presadzovať na svetovej scéne. Hráči ako Seve, Woosie, Sandy, Bernhard Langer a ja – alebo „veľká päťka“, ako sme boli známi. Myslím si, že naozaj nás to vzájomne inšpirovalo a pomohlo tiež prebudiť záujem o tento šport v očiach európskych divákov a záujem o Ryder Cup osobitne. Títo hráči pokračovali v ceste za úspechmi a šli ďalej, aby pravidelne súťažili na svetových ihriskách a vyhrávali major turnaje. Preto si myslím, že každý z nás inšpiroval toho druhého a všetci sme sa inšpirovali navzájom, aby sme boli úspešní.

Ktoré z víťazstiev je pre vás najpamätnejšie?
Z profesionálneho pohľadu by bolo ťažké zabudnúť na pocit víťazstva na ktoromkoľvek z major turnajov. Pamätám si však na obrovský pocit úľavy potom, čo som vyhral môj prvý Open v Muirfielde a prvé víťazstvo na Augusta National, na ihrisku, ktoré ma vlastne inšpirovalo k tomu, aby som začal hrať. Taktiež sa nedá zabudnúť na to, čo som zažil na St. Andrews, legendárny domov golfu. Všetky tieto miesta boli pre mňa mimoriadne. Ani nie je možné vybrať jedno z nich, pretože som hrdý na všetkých šesť mojich víťazstiev na turnajoch kategórie major.

Prečo ste sa rozhodli prísť na Slovensko s turnajom pre mládež Faldo Series?
Prostredníctvom seriálu turnajov Faldo Series chceme vytvárať a prinášať unikátne spojenie súťaže na vysokej úrovni spolu so šírením špecifického golfového vzdelávania pre talentovaných mladých hráčov a čo najširšie publikum, ako je možné. Zároveň dúfame, že takto, prostredníctvom golfu, sa nám podarí vytvárať nové príležitosti pre mladých a pritiahneme novú generáciu ľudí k tejto hre bez ohľadu na pohlavie, rasu alebo ich finančné zázemie. Slovensko je golfovo sa rozvíjajúca krajina, takže dúfam, že príležitosti, ktoré môžeme vytvoriť pomocou Faldo Series budú mať skutočný prínos pre mladých ľudí v celom regióne.

Aký je, podľa vás, ten správny vek pre deti, aby začali hrať golf? Čo je najdôležitejšie pre ich pokrok a výsledky?
Neviem, či existuje nejaký ideálny vek pre dieťa, aby začalo hrať golf, ale pokiaľ už dieťa môže švihať palicou, nikdy to nie je priskorý začiatok. Pre mladšie deti je dôležité, aby v tomto športe a vo všetkom, čo robia, videli prvok zábavy. V prípade tých starších a talentovaných hráčov je to už naozaj aj o obetavosti a tréningu. A ak im môžeme pomôcť v tomto smerovaní aj cez Faldo Series Slovakia Championship, tým lepšie.

Čo si myslíte o vyhliadkach na golf a jeho rozvoj na Slovensku a v strednej Európe?
Myslím si, že máte veľký potenciál pre golfový rast na Slovensku i v celej strednej Európe.

Čo je potrebné urobiť, aby sme dostihli golfovo vyspelejšie krajiny?

Myslím si, že turnaje ako Faldo Series Slovakia Championship, sú veľkým krokom vpred pre dosiahnutie takéhoto stupňa rozvoja. Okrem toho, ak by vo vašom regióne vznikol správny projekt, rád by som spolupracoval napríklad aj na dizajne ihriska prostredníctvom Faldo Design. Keď budete mať viac majstrovských ihrísk s požadovaným štandardom a rozvojové programy, ktoré pomôžu rozvinúť a pozdvihnúť hru od širšej členskej základne ďalej, potom si myslím, že tento potenciál má reálnu šancu, aby sa naplno prejavil.

Kedy máte v pláne navštíviť Slovensko?

Bohužiaľ, pri súčasnom nabitom programe nemôžem prísť na Slovensko, ale dúfam, že v budúcnosti budem mať takú príležitosť.

Počet prispevkov: 0 Pridaj príspevok

Pridaj príspevok:

Na pridávanie reakcií, musíte byť prihlásený.

späť

Prihlásenie

Rebríček hráčov

• World ranking
  • USA
  • Európa
1. Luke Donald ENG
2. Rory McIlroy NIR
3. Lee Westwood ENG
4. Martin Kaymer GER
5. Steve Stricker USA
6. Webb Simpson USA