V porevolučnom roku 1990 bol Ing. Jaroslav Ostrožovič prvým odvážnym mužom, ktorý začal podnikať na slovenskej strane Tokaja. Po ukončení Vysokej školy zemědělské v Lednici na Moravě sa rodák zo Slovenského Nového Mesta vrátil na Tokaj spolu so svojou manželkou, rodáčkou z Moravy, a pod rodičovským domom naplnil svoje tri malé súdky….Tak začala vznikať značka Ostrožovič.

Boli sme na Slovensku prví , ktorí objavili čaro tokajských odrôd FURMINTU, LIPOVINY a MUŠKÁTU ŽLTÉHO. Začali sme ich  vyrábať ako ľahké, reduktívne, voňavé vína.

Ich krása vynikne až po správne načasovanej oberačke a po šetrnom spracovaní. Postupne sme zakúpili technológiu na šetrné spracovanie hrozna, mali sme ako jedni z prvých na Slovensku systém riadenej fermentácie a  pneumatický lis. Keď sme sa vybavili technológiou, začali sme vkladať svoju energiu do najdôležitejšej investície pre vinára – do VINOHRADOV.

Kvalita sa rodí vo vinici. Je to starý pravdivý výrok , hovorí  Jaroslav Ostrožovič. Pokiaľ sme boli závislí na výkupe hrozna od drobných pestovateľov na Tokaji, boli to ťažké časy.

Dnes, po  rokoch intenzívnej roboty obrábame 55 ha vlastných rodivých viníc systémom integrovanej produkcie, ktorá je šetrná k ľuďom, aj k prírode. U nás nie je výnimkou, že hrozno je vo vinici ešte začiatkom decembra – podľa našej potreby a najmä, podľa Zákona vína.

Z produkcie Jaroslava Ostrožoviča môžeme spomenúť zopár tokajských lastovičiek, ktoré   obleteli celý svet a vrátili sa domov ovenčené zlatými medailami. Len v roku 2016 Tokajská výberová esencia ročníka 2002 priniesla dve zlaté medaile z Paríža zo súťaže Vinalies Paris a z Ameriky – Finger Lakes International USA (najväčšia charitatívna vinárska súťaž na svete). Úspech získala aj doma na výstave Danubius Gastro ako exkluzívny produkt. Výročné víno Furmint 25 th, cibébový výber, ročník 2013 bol ocenený v tomto roku v Grécku na súťaži Thessaloniki International Wine zlatou medailou a striebrom v Amerike na súťaži Finger Lakes International USA.

Veľkým úspechom je VEĽKÁ ZLATÁ MEDAILA zo Španielska na súťaži Bacchus Madrid za Furmint Saturnia, cibébový výber, ročník 2013, ktorý bol ocenený 95,8 bodmi zo 100 bodovej stupnice.

V päť hektárovom areáli firmy vo Veľkej Tŕni  vybudovali Ostrožovičovci celé zázemie pre cesty za vínom.  Tokajský dom s päťsto metrov dlhou tufovou pivnicou  ukrýva tajomstvá ich 25tich rokov práce. Tu strážia skvosty – fľašové putňové vína, ale aj mladé tokaje, ktoré zrejú v malých súdkoch a čakajú na svoj čas dospelosti. Tajomné degustačné miestnosti, vínna sála aj školiaca miestnosť s audiovizuálnou technikou dodávajú komfort pre  klientov a firmy, ktoré  sa prídu do kľudných  vôd Tokaja vyškoliť a po práci aj zabaviť …

Po 25 rokoch každodennej  práce zapustili Ostrožovičovci na Tokaji  natrvalo  svoje korene v tokajskej zemi a práca s hroznom a vínom je im radosťou….

Navštívte ich areál vo Veľkej Tŕni, nájdite túto malú oázu na Tokaji a presvedčíte sa sami….

www.ostrozovic.sk

Komentáre